Updates & ontwikkelingen

Informatiebeveiliging is net puzzelen

tst blog puzzelstukjes

Weet je niet hoe je met een puzzel moet starten? Dan kijk je op tegen de berg stukjes. Puzzelexperts in je omgeving vertellen je dat puzzelen echt heel moeilijk is. Logisch dat je er dan niet aan begint. De puzzel blijft een berg met stukjes. Een hele hoop. Dan ga je puzzelen niet leuk vinden. Dat is jammer, want puzzelen is niet alleen maar kijken of het past. Er zit een systeem in. Pas als je het snapt en er handigheid in krijgt wordt het leuk.

Zo is het ook met informatiebeveiliging. Je weet dat het heel belangrijk voor je is. Een IT-bedrijf moet de eigen beveiliging en die van z’n klanten op orde hebben. Hoe krijg je dat voor elkaar? Hoe houd je het onder controle?

Een ander perspectief

Meestal, waarschijnlijk ook bij jullie, wordt de beveiliging geregeld op basis van technische maatregelen. Zoals managed endpoint security en firewalls. Bedenk dat informatiebeveiliging niet gaat over het beveiligen van een netwerk, maar over het beveiligen van informatie. Realiseer je dat informatiebeveiliging geen eenmalig iets is. Het is een proces van continue aanpassen en verbeteren. Als je dat proces begrijpt, dan is het niet moeilijk. Volg de stappen en je zal zien dat leuk wordt om te doen.

Je blijft er samen met je klant mee bezig. Welke waarde kan jij voor de klant toevoegen? Een dienst voor de maandelijkse controle van de beveiliging? Een dienst voor het periodiek verbeteren van de informatiebeveiliging?

Informatie beschermen

Sta voor je start even stil bij het belang van bedrijfscontinuïteit. Het is heel belangrijk, je wilt immers wel blijven bestaan. Om dat te bewerkstellingen breng je risico’s in kaart. Vervolgens tref je maatregelen en dek je risico’s die je niet kan dragen af met een verzekering. Informatiebeveiliging is een onderdeel van die risicoanalyse, waarbij je uitgaat van alle mogelijke dreigingen. Alle informatie die nodig is om het bedrijf te laten functioneren moet beschermt worden. Tegen verlies, ongewenste aanpassingen en diefstal.

Bescherming van informatie in 5 stappen

Dit zijn de stappen waarmee je de informatiebeveiliging van je eigen bedrijf verbetert:

  1. Kies er bewust voor om informatie te beveiligen. Richt een proces in om de beveiliging continue te verbeteren. Leg afspraken over informatiebeveiliging vast in een beleidsplan.
  2. Breng in kaart wat de cruciale processen van het bedrijf zijn. Welke informatie voor de uitvoering van die processen nodig is en in welke systemen die informatie wordt verwerkt en opgeslagen.
  3. Denk na over de dreigingen en risico’s die het bedrijf loopt. Werk een plan uit om ermee om te gaan. Leg in dat plan vast wat jezelf doet, wat je samen met een expert doet en wat je het beste aan een expert kan uitbesteden. Bekijk per risico wat je het beste kan doen in de organisatie, in de techniek, met de mensen.
  4. Voer het plan uit. Voer procedures en maatregelen in. Werk aan bewustwording bij medewerkers en train ze in het uitvoeren van de procedures. Blijf controleren of de informatiebeveiliging werkt.
  5. Onderzoek en verifieer minimaal één keer per jaar of alle procedures worden gevolgd en documentatie correct wordt bijgehouden.


Voortdurend verbeteren

De stappen 1 tot en met 5 doorloop je minimaal 1 keer per jaar én als er een wijziging is in een proces of informatiesysteem. Bij een wijziging kun je het doorlopen van de stappen beperken tot die onderdelen die door de wijziging beïnvloed worden.

Realiseer je dat het belangrijker is om dit proces te doorlopen dan om het perfect te doen. Het wordt perfect door de herhaling. Breng eerst de basis op orde door alle documenten uit te werken en de grootste risico’s aan te pakken. Daarna snap je het, omdat je door hebt!

Doorloop het proces daarna direct nog een keer. Ik weet zeker dat je er dan plezier in krijgt, omdat het dan al makkelijker gaat. Geef jezelf een pluim, want je hebt je informatiebeveiliging onder controle!

Informatiebeveiliging voor het MKB

Ga met deze aanpak het gesprek aan met je klanten over hun informatiebeveiliging. Ze vragen je ongetwijfeld om hen te ondersteunen bij het op orde brengen daarvan.

Pak daarmee je kansen in een markt die schreeuwt om cyberweerbaarheid. Samen puzzelen we wel uit hoe dat voor jou het beste werkt.

Laat je klant doen wat deze zelf kan doen, doe sommige stappen samen. Daardoor weet je nog beter wat belangrijk is voor je klant en hoe je deze verder kan brengen met jullie ict-diensten. Je zal zien dat het onderlinge vertrouwen hierdoor groeit en dat je klant meer aan je zal uitbesteden.

Ik kan met goed voorstellen dat je de eerste keer zo’n proces doorlopen lastig vindt. Of dat je je liever concentreert op de levering van de maatregelen. TST ict distribution staat voor je klaar om samen met jou de informatiebeveiliging van je eigen bedrijf en je klanten te verbeteren.

Huur ons in en wij pakken het met jou en namens jou op. Samen maken we MKB Nederland veiliger! Heb je interesse in onze betaalbare diensten op het gebied van informatiebeveiliging? Neem dan contact met ons op.

Ontdek de plus vanTST

TST. Adds value.

frans
henk

Neem contact met ons op en ontdek hoe wij kunnen bijdragen aan jouw succes.

Neem contact op

Updates die je wellicht interessant vindt

blog tst ict distribution 5
TST ict distribution distributeur van cybersecurity-oplossing Guardey
Op de foto van links naar rechts: Henk Nachtegaal van TST ict distribution, Jeroen de Raaf van Guardey, Joeri van de Watering van Guardey en Frans Nieuwland van TST ict distribution. TST ict distribution is verheugd om haar partners te melden dat zij haar portfolio...
Lees verder
blog tst ict distribution 11
7 Voordelen van informatiebeveiliging
Als je met je klant in gesprek gaat, zal die altijd vragen waarom informatiebeveiliging nodig is. Het antwoord daarop is dat informatie voor alle organisaties een noodzakelijk bedrijfsmiddel is. Als het geen waarde heeft, waarom leggen we dan zoveel vast op papier en...
Lees verder
blog tst ict distribution 6
XDR en MDR zijn geen Cyberalarm
In de wereld van cybersecurity staan we voor enorme uitdagingen als het gaat om het beveiligen van onze digitale netwerken en systemen. Twee termen die vaak opduiken in discussies over moderne cybersecurity-oplossingen zijn Extended Detection and Response (XDR) en...
Lees verder